Loopberekeningen

Loopberekeningen

Bij diverse klanten van InProces Advies is er sprake van zoneringsgebieden, dit door de aanwezigheid van gas/ vloeistof en/of stof tijdens de processen. Hierdoor zijn wij betrokken bij het uitvoeren en controleren van installaties conform de richtlijn ATEX 153

Binnen “zones”(explosiegevaarlijke omgeving) is het belangrijk dat de juiste beschermingswijze wordt toegepast.

Een veelvoorkomend beschermingswijze is: intrinsieke veiligheid(Ex i) volgens de EN 60079-11. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om circuits voor meet- en regelapparaten.  

Een intrinsiek veilige apparaat is te herkennen aan de onderstaande niveau aanduiding:

  • Ex ia: materiaal mag geen ontsteking veroorzaken tijdens normaal gebruik, bij het optreden van één fout, of bij een combinatie van welke twee fouten dan ook
  • Ex ib: materiaal mag geen ontsteking veroorzaken tijdens normaal gebruik of bij het optreden van één fout
  • Ex ic: materiaal mag geen ontsteking veroorzaken tijdens normaal gebruik.

Met intrinsieke veiligheid wordt voorkomen dat het circuit dusdanig veel energie bevat dat dit tot vonken of andere thermische effecten kan leiden en uiteindelijk tot een ontsteking. Dit wordt gerealiseerd door het begrenzing van de: spanning (U), stroom (I), vermogen (P), capaciteit (C) en inductie (L).

Het toepassen van enkel een Ex i instrument is nooit voldoende om te spreken over intrinsieke veiligheid, hiervoor moet het hele circuit van het betreffende apparaat intrinsiek veilig zijn uitgevoerd.

Ter controle moet er een “loopberekening” worden uitgevoerd van elk circuit, dit om zeker te stellen dat de aanwezige energie in de loop onder de aangewezen grens blijft.

 Voor de loopberekening is het circuit opgedeeld in de volgende componenten:

  • Veldinstrument(en) (Ex i)
  • Kabel
  • Scheiding (barrière of isolator)
  • Energiebron

Bent u ook benieuwd of de intrinsiek veilige equipment in uw installatie correct is ontworpen, of bent u nog bezig met het ontwerpen van installaties waarin EXi apparatuur wordt toegepast, dan kunnen wij u assisteren bij het toetsen van het ontwerp door middel van het uitvoeren de benodigde loopberekeningen conform de NEN 60079-reeks.

© Copyright 2019 - InProcesAdvies.nl Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeling: Flowhub.nl